En film om vårt underbara stadsdel Bagaregården

Vi har publicerat en FILM om vårt underbara stadsdel Bagaregården där vi tydliggör vår position om förslaget från Göteborgs Stad att förlägga temporära modulbostäder för 300-500 nyanlända på Ånäsfältet, vår enda kvarvarande öppna plats i Bagaregården, under 15års tid:

1) DRA TILLBAKA FÖRSLAGET, då det inte är genomarbetat och är problematiskt för de nyanlända, de boende och för en hållbar stadsutveckling

2) SMÅSKALIGHET BÄTTRE ÄN STORA, TEMPORÄRA ENHETER AV MODULHUS/BARACKER, då de segregerar mer än integrerar.

3) HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH SMART INTEGRATION, får vi endast om vi tar hänsyn till de regler, förordningar och målsättningar som redan idag existerar för Bagaregården. Göteborg behöver riktiga, permanenta bostäder för alla, studenter, familjer, äldre och flyktingar. Staden bör ta bostadskrisen på allvar och inte lösa den genom att bygga baracker på ytor där bostadsbyggande är förbjudet.

4) SAMHÄLLSFUNKTIONER MÅSTE FÖRBEREDAS. Vi har talat med skola, vård, socialtjänst, byggsektorn, polis och andra relevanta samhällsfunktioner, för att förstå hur de förbereder sig för att kanske 500 nyanlända skall kunna integreras i vår stadsdel under 15års tid. Alla säger samma sak: ”Vi vet inte mer än vad som står i tidningarna”. DET FINNS INGEN PLAN och INGEN BUDGET (baserat på det vi hört hittills) för att t.ex. öka antalet lärare i skolorna, att bygga fler baracker för att få till fler klassrum och så vidare. Det är alarmerande, med tanke på att Göteborgs Stad planerar bygglov i mars och inflyttning redan i juni.

4) UTVECKLA HÅLLBARA, GENOMTÄNKTA LÖSNINGAR tillsammans med kompetens från näringsliv (tex. stadsbyggnad, arkitektur, tekniker, arbetsmarknad, infrastruktur, osv) samt offentlig sektor (tex. vård, socialtjänst, skola/utbildning, polis, osv). Göteborg har väldigt mycket relevant kompetens som vi måste ta till hjälp för att säkerställa hållbara långsiktiga alternativ som även inkluderar lösningar på kort sikt.

Det är fel att tro att Göteborg klarar av situationen, endast genom att rita in byggnader på en karta utan att ha ett helhetsperspektiv och involvera relevanta samhällsfunktioner och kompetenser. Först då tar vi hänsyn till de nyanländas situation, de boendes behov och existerande planer för stadens utveckling på samma gång.

Det handlar faktiskt om människor och inte förvaring.

Denna fråga är helt opolitisk. Det handlar om sunt förnuft och inte ideologi!

Sprid gärna filmen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s