VILKET DRIV NU!

Jag, liksom många i vår grupp, blev helt överösta av idéer och kommentarer igår (ledsen att jag inte kunnat svara er alla ännu) efter informationen som publicerades i GP om att Ånäsfältet blir kvar på listan av platser för temporära baracker.

Väldigt många av er tog situationen i egen hand och kontaktade politiker, stadsdel, förvaltning och under rekordtid har vi nu fått fram relevant information om vad som gäller. Jag är innerligt imponerad av den tid och kraft ni lägger ner för vår sak och mer övertygad än någonsin att vårt arbete kommer att löna sig!

Som vanligt är det inget som är hugget i sten i göteborgspolitiken, men vi har ändå fått en hyfsad bild av det som pågår:

DET POSITIVA
Det verkar som att politikerna lyssnat på vårt engagemang och har nu förstått vikten av att bevara fotbollsplanen och grönområdet norr om fotbollsplanen. Många av våra argument har fått positivt utslag, till exempel den problematiska storleken med hundratals nyanlända på samma plats, vikten att behålla Ånäsfältet som öppen plats för möten, idrott, rekreation, och så vidare.
Det är väldigt tydligt att de argument vi fört fram har bärt frukt. Stort tack för ert engagemang!

DET NYA FÖRSLAGET
Det verkar som om Fastighetskontoret nu behöver skrota sina hittillsvarande planer om jätteenheten på Ånäsfältet och komma fram med ett nytt alternativ. Det nya förslaget verkar hamna i området mellan det röda omklädningsrummet, fotbollsplanen och allén med träden på Stockholmsgatan. Givetvis får även en temporär byggnad endast byggas på ett visst avstånd från en annan byggnad, från fotbollsplanen och från allén med träd. Om man gör ett överslag på dessa avstånd inser man snabbt att den bebyggbara ytan för temporära baracker är ytterst liten, om ens någon alls. Detta givetvis under förutsättning att inga träd får fällas och att ingången till Ånäsfältet inte behöver flyttas (temporärt bygglov tillåter endast ingrepp som man kan återställa).

Exakt hur den nya barackenheten kommer att se ut, kommer fastighetskontoret att beskriva på fredag. De jobbar med planen i detta nu (då det även denna gång inte verkar finnas någon plan).

DET SOM ÄR OFÖRÄNDRAT
Vi vill inte ha några temporära modulbostäder/baracker alls, oberoende storleken. Att någon med permanent uppehållstillstånd skall bo i baracker under en så lång tid som 15år är fullständigt oacceptabelt. Om vi skall bygga i Göteborg, i Bagaregården eller var som helst, måste det ske på ett hållbart sätt som är samklang med de boende och den kulturhistoria samt arkitektur som gäller. Göteborg måste hitta lösningar som är bra för de boende, de nyanlända och staden som helhet. De finns, det är bara att ta till professionell kompetens som stadsbyggnad/arkitektur, skola/utbildning, osv.

DET VIKTIGASTE ARGUMENTET VI MÅSTE FRAMFÖRA TILL POLITIKER
Göteborgs Stad har missat det viktigaste argumentet för Bagaregården, men lyssnat på samma argument för andra platser.
Bagaregårdens unika bebyggelse som härstammar från en internationellt rosad stadsplan från 1910-1920-talen står under ”Bevarandeplan” samt under något som definieras som ”Riksintresse”. Det handlar om kvarteren som direkt gränsar emot Ånäsfältets södra och västra del. Själva fältet är givetvis inte skyddat, men som i all stadsplanering kan man inte förstöra eller negativt påverka området framför skyddade hus. Ett liknande exempel skulle vara att sätta baracker på Gustav Adolfs Torg, där ju byggnadrna är K-märkta. Givetvis påverkar utformningen av torget även de K-märkta husen. Det är därför vi boende Bagaregården idag har så svårt att ens bygga en takkupa på våra hus om de inte följer de stadsdelens kulturhistoriska värde.

SDN-MÖTE 15/3
Vi har återigen tillfälle att visa vad vi tycker på ”allmänhetens frågestund” under stadsdelsnämndens möte den 15e mars. Mer information om det mötet kommer längre fram, men låt oss närvara så många som möjligt för att hjälpa politikerna att förstå situationen.

STORT TACK!!! NU SPURTAR VI OCH VINNER!!!

Daniel Szirányi

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s