Ett svek mot folkhälsan i Bagaregården

Ett svek mot folkhälsan i Bagaregården – en riktningsförändring krävs för att leva upp till angivna mål nationellt och lokalt!

I sin budget för 2015 har kommunfullmäktige två prioriterade mål under rubriken folkhälsa:
• Göteborgarnas hälsa ska förbättras och skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper ska minska.
• Barns fysiska miljö ska bli bättre.

Så hur tänker man då i Göteborg i allmänhet och Örgryte Härlanda i synnerhet? Antalet barn ökar i de skolor vi har i närområdet angränsande till Ånäsfältet. Samma skolbarn behöver ökad tillgång till fysisk aktivitet – inte mindre! Det är välkänt att andelen skolgymnastik minskat i Sverige under de senaste 20 åren och att den idag ligger bland de lägre inom Europa. En riktningsförändring krävs för att skapa bättre folkhälsa.

Problemet är också att ett tillstånd med lite skolgymnastik drabbar de som behöver den mest – de som redan är socioekonomiskt drabbade. Ånäsfältet – ett upprustat sådant skulle direkt kunna fungera som en yta där skolorna kunde bedriva skolgymnastik/idrott. Ånäsfältet skulle med detta både kunna bidra till bättre folkhälsa och ökad jämlikhet i linje med de mål som är uppsatta! Minns dock att området kring Ånäsfältet drabbats av såväl ökat buller som försämrad luftkvalitet. Att då se kommunens företrädare tänka sig använda Ånäsfältet till temporära bostäder får en stilla att undra; hur tänker man? Får man lov att bara strunta i folkhälsan och de nationella och lokala mål som satts upp?

Barnen har inte fått det bättre utan sämre under de senaste 5 åren!
Ånäsfältet är en tydlig tillgång som bör rustas upp i sin helhet – då orört sett till temporära bostäder!

Ånäsfältet skulle kunna tillhandahålla möjligheter för fysisk aktivitet för olika åldrar inkluderat äventyrslekplats, ytor för bollsporter, ute-gym, löpbana, hoppgrop, boulebana, samt rekreation.

För en barn- och idrottsläkare står det klart:

– Med temporära bostäder på Ånäsfältet tar Göteborg och SDN Örgryte Härlanda inte ansvar för det formella uppdrag om folkhälsa man har nationellt, regionalt eller lokalt

– Med temporära bostäder på Ånäsfältet bryter man mot de två prioriterade mål som satts upp inom kommunen: skillnaderna ökar mellan olika socioekonomiska grupper (försämrad folkhälsa för de som har det sämst)

– Med temporära bostäder på Ånäsfältet försämras barnens fysiska miljö ytterligare (mindre möjlighet till fysisk aktivitet)

Som barn- och idrottsläkare, pappa till två döttrar och boende i området som direkt angränsar till Ånäsfältet kräver jag nu att politiker och tjänstemän i kommunen och stadsdelen gör om och gör rätt! Ånäsfältet bör rustas upp för att möta krav och önskemål om ökade möjligheter till fysisk aktivitet!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s